گرماسخت یا ترموست

فهرست مطالب

ترموست یا نام ساده‌ تر آن یعنی گرما سخت به پلیمرهایی گفته می‌ شود که در اثر اعمال حرارت‌ به پیوندهای عرضی واکنش‌ های شیمیایی ایجاد می‌ کنند. نتیجه این فرایند تغییر وزن مولکولی متوسط مواد با رشد رو به بالا و یکپارچه شدن ترکیبات آن است. این رزین‌ ها معمولاً در حالت مایع هستند و در ترکیب با هاردنر یا خشک‌ کن واکنشی غیر قابل ‌برگشت انجام داده و سخت می‌ شوند. از انواع این رزین‌ ها می‌ توان به رزین پلی ‌استر، وینیل استر ، اپوکسی و … اشاره کرد.

انواع ترموست‌ ها

  • پلی اورتان‌ ها :

انواع پلی اورتان:
پلی اورتان‌ ها دسته‌ های مختلفی بر اساس خواص پایه خود دارند که می‌ توانند به حالت‌ های زیر دسته‌ بندی شوند:

فوم نرم سبک:
مناسب تولید انواع مبل، صندلی خودروها و تخت خواب است که در حالت فوم سخت برای عایق‌ های گرما مورد استفاده قرار می‌ گیرد.

ترموست‌ ها می‌ توانند ترکیبات و فرم‌ های مختلفی را به خود بگیرند که از انعطاف و سختی مناسبی برخوردارند. این اشکال می‌ توانند در حالت الاستومورها و رزین‌ های مایع باشند. پلی اورتان‌ ها مقاومت بالایی در برابر اسید ها و بازهای قوی و حلال‌ ها دارند. از همین رو فوم‌ های انعطاف‌ پذیر عمدتاً برای کاربردهای خانگی نظیر بسته‌ بندی مورد استفاده قرار می‌ گیرند. این هم در حالی است که فوم‌ های سخت به‌ عنوان عایق حرارتی برای انتقال سیالات کرایوژنیک و محصولات غذایی سرد مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

الاستومر جامد نرم (لاندا):


در تولید کفش کاربردهای فراوانی دارد و یکی از مرغوب‌ ترین مواد این صنعت به‌ حساب می‌ آید.

پلاستیک نرم:


در تولیدات نوار و تسمه معمولاً از این دسته بهره می‌ برند.

پلاستیک جامد سخت:


در ساخت حسگرها و مدارهای الکتریکی خودرو معمولاً به دلیل حساسیت‌ های تولید، از این حالت ‌جامد سخت استفاده می‌ کنند.

فوم پلی اورتان نرم:


از واکنش پلی اُول‌ ها با دی ایزوسیانات‌ ها به دست می‌ آید و معمولاً در حضور کاتالیزگر و عوامل حجم دهنده فرم نهایی خود را به دست می‌ آورد. این فوم در بهترین حالت خود باید به شکلی آزادانه حرکت کند تا رشد کرده و به شکل نهایی خود برسد. قطعات کوچک فوم در قالب‌ های روباز قرار می‌ گیرد و سپس در شکل و اندازه‌ های دلخواه برای استفاده در صنایع مبلمان بریده می‌ شوند. فوم تمامی این تولیدات در تهیه فوم صندلی اتومبیل‌ ها و مبل‌ ها اهمیت دارند و بهترین گزینه هستند.

فوم سخت و سبک:


سازه‌هایی که سقف‌ های گنبدی شکل در طراحی خود دارند بهترین استفاده از این فوم را می‌ برند. در ساخت این سقف‌ ها عمدتاً از چوب استفاده می‌ شود، اما فوم‌ ها سبک‌ ترند. گذشته از دیوارها و سقف، عایق‌ های گرمایی که در خانه‌ ها استفاده می‌ شوند از جنس فوم پلی اورتان هستند. رزین پلی اورتان نیز به دلیل ساختار یکپارچه و مقاومت در برابر آب، در تولید کف‌ پوش‌ های زیبا کاربرد دارد.

فوم سخت، بخش میانی برخی از تخته‌ های موج‌ سواری را هم پوشش می‌ دهد و پس از شکل‌ گیری نهایی با فایبر گلس پوشیده می‌ شوند. در ساخت بدنه برخی از قایق ها نیز از این فوم‌ ها استفاده می‌ شود که باز هم با پوشش فایبرگلاس سفت می‌شوند.

ترموست‌ها دارای ویژگی‌ها و خواص زیادی هستند. در زیر به چند مورد از مهم‌ترین آن‌ها اشاره شده است.

دارای پایداری حرارتی بالا
برخورداری از مقاومت شیمیایی بالا
عملکرد مناسب در برابر انواع خم و خزش
تحمل بار زیاد در دما و فشار بالا


معایب ترموست


رزین ترموست‌ها در کنار تمام ویژگی‌هایی که دارند دارای معایبی نیز هستند. از معایب آن‌ها می‌توان به عمر مفید کوتاه و تولید curing agent اشاره کرد.

کاربرد ترموست


رزین ترموست دارای کاربردهای گوناگونی در صنایع مختلف است. از جمله مهم‌ترین این کاربردها شامل موارد زیر است.

کاربرد در ساخت رنگ‌های پلی استر به عنوان پوشش بیرونی برای لک یا روغن
استفاده در تولید چسب چوب، چسب فلز، چسب بتن و …
کاربرد در ساخت وسایل و تجهیزات پزشکی مانند اعضای مصنوعی بدن مثل قلب، کلیه و ریه مصنوعی و وسایل کاشت دندان
کاربرد در ساخت پلاستیک‌های فوران
ساخت کف‌پوش‌های ورزشی

مزایای ترموست در مقابل ترموپلاستیک


پلاستیک‌ها و پلیمرهای ترموست در مقایسه با سایر مواد، از جمله ترموپلاستیک، مزایای زیادی دارند. بارزترین فایده‌ای که در مقایسه با ترموپلاستیک‌ ها وجود دارد این است که در اثر قرار گرفتن در معرض حرارت، ترموست ذوب نمی‌شوند. بعلاوه، آن‌ها در دماهای بسیار پایین دفرمه نمی‌شوند، تاب نمی‌خورند و شکل خود را از دست نمی‌دهند. این امر آن‌ها را برای هر قطعه یا ماشین آلاتی که در آب و هوای شدید یا محیط‌هایی که تغییرات منظم دما را تجربه می‌کنند، استفاده می‌شود، ایده آل می‌کند.

با این حال، این تنها مزیتی نیست که ترموست‌ ها نسبت به ترموپلاستیک‌ ها ارائه می‌دهند. دومین