آشنایی با دستگاه گرانول ساز یا اکسترودر
ماده اولیه برای تولید پلاستیک گرانول است. گرانول شکلی از مواد پلیمری است که بعنوان ماده اولیه در تولید پلاستیک و محصولات مشابه آن کاربرد دارد. گرانولها به دو شکل گرانول خشک و گرانول رشتهای تولید میشوند.
کار برد گرانول در تولید کابلهای برق، درب و پنجره، ورقآلات، روکشهای صنعتی، لوازم خانگی، ساخت لوازم تزئینی و … مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه گرانول ساز چیست و چه کاربردی دارد؟
دستگاه گرانول ساز ساخت گرانول یا پلاستیک دانه دانه را بر عهد دارد. پلیمرهای قابل بازیافت برای ساخت مواد جدید در دستگاه اکسترودر ذوب میشوند و به وسیله یک تیغ در خروجی دستگاه در قطعات کوچک بریده میشوند.
ابتدا مواد اولیه پلیمری به وسیله پیچهای داخل دستگاه گرانولساز فشرده شده و سپس ذوب میشوند. بعد از فرایند ذوب شدن از طریق پمپاژ کردن، آنها را به سمت نقطه خروجی دستگاه هدایت میکنند. رشتههای خروجی گرانول بریده می شوند و بعد از بریده شدن توسط تیغه دستگاه اکسترودر به صورت گرانول یا همان دانههای ریز درمیآیند. این دانهها که حرارت بالایی دارند باید سرد شوند و این کار از طریق نیروی گریز از مرکز به سرعت چرخانده میشوند تا در تماس با هوا سرد شوند.
کاربردی که امروزه دستگاههای گرانول ساز دارد بهمنظور بازیافت ضایعات پلاستیکی و انواع زبالهها طراحی و ساخته میشوند. درنتیجه دستگاههای گرانول ساز یا اکسترودر نقش بسزایی در تولید مواد اولیه پلاستیکی برای کارخانهها و تولیدکنندگان محصولات پلاستیکی دارند.
انواع دستگاه گرانول ساز
دستگاههای گرانول ساز یا اکسترودر به دو نوع تکپیچه و دوپیچه دسته بندی می شوند.
دستگاه گرانول ساز تک پیچه: این دستگاه کاربرد بیشتری دارند به این دلیل که تنها یک پمپ دارند، کمتر خراب میشوند و به دلیل مکانیسم سادهای که دارند، دارای قیمت پایینتری هستند. کاربرد این دستگاه جهت پمپ کردن حجم بالای فرآوردهها در فشار بالا به منظور ساخت قطعات بزرگتر نظیر لولههای غول پیکر مورد استفاده قرار میگیرد.
دستگاه گرانول ساز دو پیچ :این نوع دستگاه انواع مختلفی دارد که بر اساس نوع فرآیند طبقه بندی می شود کاربرد این دستگاه جهت ترکیب و میکس کردن، مورد استفاده قرار میگیرد . مصرف انرژی در اکسترودر دوپیچ کمتر است، حرارت کمتری تولید میکند، سرعت انجام عملیات بالایی دارد و انواع مواد اولیه را در آن میتوان گرانول کرد.
دستگاه تک پیچ برای فرآیند ها با فشار بالا مناسب تر هستند.
انواع دستگاه گرانول ساز پلاستیک
دستگاههای گرانول ساز پلاستیک به دو نوع دستگاه گرانول ساز رشتهای و گرانول ساز عدسی تقسیم میشوند.
دستگاههای گرانول ساز عدسی: قیمت بالا و مکانیسم سختتری دارند، به همین دلیل کردن با آنها مشکلتر بوده و برای همین کاربرد کمتری دارند.
دستگاههای گرانول ساز رشتهای: به سه دسته تقسیم می شوند 1) دستگاه گرانول کلگی ثابت که ارزان قیمتترین دستگاه گرانول ساز و ظرفیت دستگاه گرانول کلگی ثابت است.
2)دستگاه گرانول ساز جکی ظرفیتی برابر با 120 کیلوگرم در ساعت برای تولید گرانول رشتهای دارد.
3) دستگاه گرانول زندهخور که گران قیمتترین دستگاه گرانول ساز است، ظرفیتی برابر با 200 کیلوگرم در ساعت دارد.